Delovna oblačila so v marsikateri panogi postala že obveznost, saj ne tvorijo zgolj celostne podobe podjetja in njenega ugleda, temveč ščitijo tako osebje kot tudi goste. Čeprav obstaja mnogo področjih, kot denimo živilska industrija ali pa avtomobilska industrija, kjer je delovna obleka obvezna, pa se še vedno najpogosteje pojavlja prav v gostinstvu. V gostinstvu oz. gastronomiji so delovna oblačila obvezna tako v strežbi, kot tudi kot oblačila za kuharje in ostalo kuhinjsko osebje.

Pri pripravi hrane je namreč še posebej pomembno, da ustrezno zavarujemo svoje osebje, obenem pa gostom dajemo vtis o urejenosti in spodobnosti naše restavracije, kavarne ipd. Medtem ko so oblačila za strežno osebje običajno sestavljena iz elegantnih hlač, srajce oz. majice ter nemalokrat predpasnika, kuharska oblačila sestojijo iz hlač, zgornjega dela in kuharskega pokrivala.

Kuharska oblačila in delovna obleka za strežbo

Tako pri pripravi kot tudi pri strežbi hrane in pijače je pomembno, da s strežnim osebjem v urejenih delovnih oblačilih svoje goste pozovemo k ponovnemu obisku. Seveda pa primerna delovna obleka za strežno osebje kot tudi oblačila za kuharje slednje varujeta pred poškodbami, umazanijo, opeklinami ipd.

Delovna oblačila, denimo kuharska oblačila, poleg tega vedno vsebujejo tudi kuharsko čepico, ki preprečuje lasem, da bi uhajali med pripravo hrane, ko si tega zares ne želimo. Poleg čiste kuhinje je med pripravo hrane pomembna tudi sama čistoča oblačil za kuharje in delovnih oblačil za strežno osebje; slednja namreč zagotavlja doseganje standarda HACPP.

Delovna oblačila za kuharje

Kuharska obleka, ki izpolnjuje standarde

Kuharska obleka ne predstavlja zgolj koristnega dodatka, temveč tudi nujnost v vsaki dobri restavraciji. Pri pripravi hrane se morajo gostinski obrati namreč ravnati po izredno strogem standardu HACPP, ki ne zapoveduje zgolj higienskih standardov kuhinje, temveč tudi čistočo delovnih oblačil med pripravo hrane.

Slednja zadeva tako kuharska oblačila kot tudi delovno obleko strežnega osebja. Za neoporečno delovno okolje med pripravo hrane je torej še kako pomembno, da delovna oblačila za kuharje – kuharske obleke, čepico ipd. – vzdržujemo čista, delovno površino pa razkužujemo.

Nakup ali najem oblačil za kuharje

Glede na to, da zna biti nakup delovnih oblačil povsod, kjer je to pomembno, denimo v gastronomiji, finančno gledano precej visok, se nekateri gostinski obrati odločijo za najem delovne obleke pri podjetju Lindstrom, ki ponuja tudi najem predpražnikov. Na ta način redno prejemajo bleščeče čista kuharska oblačila – spodnji in zgornji del, predpasnik ter čepico –, ki jih po vsaki uporabi vrnejo nazaj v pranje. Enako velja za delovno obleko strežnega osebja; tudi ta se po vsaki uporabi namreč znova vrne čista in pripravljena za uporabo.

Delovna oblačila za kuhinjo in gostinstvo